La Societat Longeva de la Catalunya Sud aborda els reptes transversals que marcaran el futur del territori
Diferents agents del Camp de Tarragona comencen a posar sobre la taula qüestions com l’envelliment actiu, els canvis en el sistema de salut, la formació i el coneixement o el paper de la comunitat
En aquest sentit, el maig del 2023, va néixer a Reus una iniciativa de laboratori ciutadà, SeniorLab, com un espai on intercanviar coneixements i compartir recursos per enfrontar els múltiples interrogants que sorgeixen davant l’augment de l’esperança de vida i els reptes -en diferents àmbits- que se’n deriven.
El president de l’entitat, Josep Abelló, explica que “els laboratoris d’innovació social tenen cinc potes: l’administració, la ciutadania, l’acadèmia, el món empresarial i l’economia” i, precisament, són aquestes les branques que aspiren a cobrir ara que han impulsat la creació de la Societat Longeva de la Catalunya Sud.
Clica en aquest enllaç si vols veure la notícia.
La Importància de l’Economia de la Longevitat
A mesura que la població mundial envelleix, es fa cada cop més important abordar els desafiaments i les oportunitats associades amb l’envelliment. L’economia de la longevitat no només tracta sobre com viure més anys, sinó sobre com viure millor durant aquests anys addicionals. Els principis de l’economia de la longevitat, elaborats pel World Economic Forum, proporcionen una guia essencial per assegurar que la gent gran pugui gaudir d’una vida saludable, productiva i socialment connectada.
En el document que es presenta a continuació, es detallen els sis principis fonamentals que formen la base d’aquesta economia de la longevitat. Aquests principis aborden aspectes clau com la resiliència financera, l’educació financera, l’envelliment saludable, la formació contínua, la connexió social i la igualtat. Implementar aquests principis és essencial per construir una societat inclusiva i resilient que valoritza la contribució de totes les generacions.
Els Sis Principis de l’Economia de la Longevitat
- Assegurar la resiliència financera en els esdeveniments clau de la vida: És crucial proporcionar suport financer durant els moments crítics, com interrupcions en la carrera professional, malalties o jubilació inesperada. La col·laboració entre el sector públic i privat és essencial per ajudar les persones a superar aquests reptes.
- Proporcionar accés universal a l’educació financera imparcial: Només una petita part de la població mundial és alfabetitzada financera. Millorar l’accés a una educació financera imparcial permetrà a més persones prendre decisions informades i reduir les desigualtats de riquesa.
- Prioritzar l’envelliment saludable com a fonamental per a l’economia de la longevitat: La salut és un aspecte central de la longevitat. Garantir l’accés equitatiu als serveis de salut i promoure un envelliment saludable són fonamentals per al benestar de la població.
- Evolucionar els llocs de treball i la formació contínua de competències per a una força de treball multigeneracional: A mesura que les persones volen treballar més temps, és necessari adaptar els llocs de treball i proporcionar formació contínua per mantenir una força laboral efectiva i satisfeta.
- Dissenyar sistemes i entorns per a la connexió social i el propòsit: La connexió social és essencial per a una vida llarga i saludable. Crear entorns que fomentin la interacció social i el sentit de propòsit pot millorar significativament la qualitat de vida.
- Abordar intencionadament les desigualtats en la longevitat, incloent-hi gènere, raça i classe: Les desigualtats en l’esperança de vida i la qualitat de vida són un problema significatiu. Promoure la igualtat salarial i de pensions, així com donar suport als cuidadors informals, són mesures importants per abordar aquestes desigualtats.
Podeu consultar el document complet del World Economic Forum sobre els principis de l’economia de la longevitat a l’enllaç següent: Principis del World Economic Forum.
El Senior Lab, una mirada ciutadana en una “societat longeva”
Canal Reus es fa ressò de l’acte de celebració dels dos anys del Seniorlab i de la presentació a la ciutadania del laboratori.
Clica en aquest enllaç si vols veure la notícia.
https://www.canalreustv.cat/noticies/senior-lab-una-mirada-ciutadana-una-societat-longeva
DOS ANYS FENT CAMÍ
Seniorlab va néixer ara fa dos anys com un espai per generar solucions innovadores als reptes que planteja la gent gran i volem convertir-nos en un referent en l’àmbit de l’envelliment saludable.
Comptem amb tu per créixer! T’hi apuntes?
Gràcies, gràcies, gràcies!
Gràcies a totes les persones que ens vau acompanyar a la presentació del nostre laboratori d’innovació social el dia 3 de maig al Castell del Cambrer de Reus, un espai de construcció col·lectiva que busca posar en valor la societat longeva en què vivim.
Gràcies també a les que vau intervenir, per posar de manifest la interdisciplinarietat i la intergeneracionalitat del nostre projecte, i el convenciment que, junts, podem canviar les coses.
Ens mou la il·lusió que els somnis compartits poder fer-se realitat. Som-hi!
L’era de la ‘societat longeva’
Us compartim la crònica del Reus digital sobre l’acte presentació a la ciutat del laboratori.
La podeu llegir en aquest enllaç:
https://reusdigital.cat/noticies/reus/lera-de-la-societat-longeva
Soluciones innovadoras a los retos de la gente mayor desde Reus
El Diari de Tarragona s’ha fet ressò de l’acte de presentació a la ciutat del nostre laboratori realitzat el dia 3 de maig de 2023 al Castell del Cambrer de Reus.
Podeu llegir l’article sencer, clicant en aquest enllaç:
EL LABORATORI D’INNOVACIÓ SENIORLAB ES PRESENTA A LA CIUTAT
L’entitat vol ser un referent en l’àmbit de l’envelliment saludable
El dimecres 3 de maig tindrà lloc la presentació a la ciutat del laboratori d’innovació social Seniorlab en un acte al Castell del Cambrer de Reus a partir de les 19:30h.
L’entitat, que presideix l’exalcalde de Reus, Josep Abelló, va néixer ara fa dos anys com un espai per generar solucions innovadores als reptes de la gent gran, posant en valor els coneixements de les persones que hi participen i compartint recursos. L’objectiu de l’entitat és convertir-se en un referent en l’àmbit de l’envelliment saludable.
L’acte comptarà amb la intervenció d’una desena de seniorlabers, representants del món empresarial, de l’administració, la universitat i la societat civil que aportaran el seu particular punt de vista sobre la necessitat del Seniorlab i explicaran què els ha empès a participar en aquest projecte.
Com treballa el Seniorlab?
La comunitat lab, formada per tots els seniorlabers, detecta un repte social, escoltant necessitats i analitzant oportunitats; a partir d’aquí s’elabora un prototip de solució fruit del debat, la reflexió i la recerca; i, en darrer terme, es defineix com s’ha d’executar aquest prototip.
Qui pot ser seniorlaber?
El laboratori és obert a totes les persones que vulguin reflexionar, aportar idees i trobar solucions als reptes que planteja la nostra societat, cada cop més longeva.
Salut i benestar social: la quàdruple hèlix com a element disruptor
Un article de Xavier Càmara i Mercedes Teruel, Director per a Foment i directora per al Foment de la Innovació Empresarial, respectivament, publicat al Diari de Tarragona. Es fa ressò del Seniorlab om a exemple de laboratori social sorgit de la mà de la societat, buscant la innovació a partir de l’experiència ciutadana.
Llegiu l’article sencer clicant en aquest enllaç: